Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde. Wat is het?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

De rol van voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding. Maimonides (1135-1204) hanteert de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden.

De rol van voeding is in de reguliere geneeskunde ver op de achtergrond geraakt. Een regulier opgeleide arts besteedt in zijn gehele opleiding niet meer dan 6 uur aan het onderwerp voeding.

Tegenwoordig blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er een grote relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en Diabetes type 2. Niet alleen bij het ontstaan van ziekten, maar ook bij het genezen daarvan, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat voeding daarbij een belangrijke rol kan spelen.

Voeding geeft niet altijd genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

De hoeveelheid noodzakelijke vitaminen en mineralen, die van oudsher voldoende in voeding aanwezig waren, zijn, mede door de intensieve landbouw en luchtverontreiniging, in sommige gevallen verminderd met meer dan 90%.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen bevatten een hoog gehalte aan stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen onder andere zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen.

Intake en behandelplan

Wij willen, om u zo adequaat mogelijk te kunnen ondersteunen, een zo volledig mogelijk beeld krijgen bij uw klachten, lichamelijk en emotioneel. Verder willen wij nauwkeurig weten wat u aan voedsel, drinken, medicijnen en supplementen binnen krijgt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed, speeksel of urine gemeten worden. Naast laboratoriumonderzoek via uw huisarts of via ons, testen wij ook met behulp van kinesiologie en Electro Acupunctuur.

Met alle verkregen gegevens stellen wij een behandelplan op en bespreken dit met u.

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de categorie Natuurgeneeskundige behandelingen en kan geïntegreerd worden uitgevoerd met andere door onze praktijk gehanteerde therapieën.

Reacties zijn gesloten.