Acupunctuur

Acupunctuur – wat is het

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze geneeswijze bestaat al duizenden jaren. Volgens TCM worden lichaam en geest als één geheel beschouwd.

Ziekte is geen op zichzelf staand verschijnsel, maar een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat meestal doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is.

Deze energie, op zijn Chinees Qi genoemd, stroomt door het lichaam door energiebanen. Deze banen worden meridianen genoemd en ontlenen hun naam voornamelijk aan het orgaan waarmee deze meridiaan verbonden is. Deze meridianen bevatten punten (acupunctuurpunten). Door het selecteren en stimuleren van de juiste acupunctuurpunten wordt het lichaam gestimuleerd de balans in de verstoorde energiehuishouding te herstellen.

Bij acupunctuur vindt deze stimulatie plaats door het gebruik van erg dunne naalden. Ook kan worden gewerkt met het uitoefenen van druk op de acupunctuurpunten of door deze te verwarmen

De selectie van de juiste punten vindt plaats aan de hand van een uitgebreide anamnese. Hierbij worden onder andere de pols gevoeld en de tong bekeken. Verder wordt gebruik gemaakt van een meting met behulp van electro-acupunctuur. Op deze wijze ontstaat een breed en samenhangend beeld dat de basis biedt voor een effectieve behandeling.

Acupunctuur – hoe werkt het

Door naalden op een bepaalde manier te plaatsen kan een acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en verdeling van de energie.

Energie kan met behulp van acupunctuur worden gevoed bij een tekort, dan wel worden gereduceerd bij een overschot. Alles is gericht op het herstellen van de balans. Yin en Yang, lichaam en geest, mens en omgeving.

Pijn bijvoorbeeld wordt meestal veroorzaakt doordat de energie of het bloed lokaal niet goed doorstroomt. Door het weer in beweging brengen hiervan kunnen pijnklachten worden verminderd.

Het bijzondere aan een acupunctuurbehandeling, ook weer bij pijn bijvoorbeeld, is dat de naalden lang niet altijd in of zelfs maar in de buurt van het pijnlijke gebied worden geplaatst. Dit komt doordat de energiebanen volledig op elkaar zijn aangesloten en nauw samenwerken.

Indien geïndiceerd kunnen andere door onze praktijk gehanteerde therapieën, na overleg, worden geïntegreerd met acupunctuur.

Reacties zijn gesloten.